Utrzymanie zdrowej diety nie zawsze jest tak proste jakbyśmy tego chcieli. Codziennie odmawiam sobie białego cukru, fast foodów czy słonych przekąsek. Nie za wszystkimi niezdrowymi produktami tęsknię, ale nie oszukujmy się, kto nie lubi lodów z bitą śmietaną? Śniadanie to mój ulubiony posiłek w ciągu całego dnia, dlatego często poświęcam trochę czasu wieczorem, żeby następnego ranka móc cieszyć się czymś pysznym i zdrowym 🙂 Dzień zaczynam od szklanki ciepłej wody z cytryną, pomaga to obudzić się mojemu żołądkowi i sprawnie funkcjonować przez cały dzień. Serdecznie polecam ten krok, na mnie działa świetnie. A teraz zapraszam do zapoznania się z moimi trzema pomysłami na zdrowe i smaczne śniadania.

Błyskawiczna owsianka

Nie ma szybszego śniadania niż płatki owsiane na mleku. Owsianka może niestety się znudzić, dlatego nie jem jej częściej niż dwa razy w tygodniu. Uwielbiam ją jednak za to, że robi się ją naprawdę błyskawicznie 🙂

Potrzebne składniki:

5 łyżek płatków owsianych górskich

1 szklanka mleka krowiego lub jakiegokolwiek innego

1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego

1 łyżeczka wiórków kokosowych

garstka rodzynek

ulubione dodatki: orzechy, owoce

Sposób przygotowania:

Na niewielkiem ogniu gotuję mleko w garnuszku. Po chwili dodaję płatki, wiórki i siemię. Do momentu zagotowania mleka, mieszam co chwilę, następnie dodaję rodzynki. Po zgęstnieniu owsianki ściągam ją z palnika. Gdy ostygnie dodaję do niej ulubione owoce, czasami migdały. Jeżeli przepadacie za słodkościami, można dodać łyżeczkę miodu.

Placuszki owsiano-bananowe

To moje ulubione śniadanie, jednak przygotowuje się je trochę dłużej niż owsiankę z rodzynkami. Są jednak warte postania parę chwil nad patelnią. Najbardziej lubię w nich to, że są proste i można je podać na różne sposoby, z konfiturą, masłem orzechowym czy jakimikolwiek owocami. Lubię również polewać je miodem. Są po prostu genialne!

Potrzebne składniki:

2 jajka

5 łyżek płatków owsianych górskich

1 dojrzały banan

1 łyżka oleju kokosowego do smażenia

ulubione dodatki: owoce, bakalie, miód

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wrzucam do miski i blenduję. Następnie na nieprzywierającej patelni z odrobiną oleju kokosowego formuję niewielkie placuszki z gotowej masy i smażę na złoto. Usmażone placki odsączam na papierowym ręczniku kuchennym. Po ostygnięciu dodaję, co tylko lubię i wsuwam. Zazwyczaj z tej porcji wychodzi mi około 5 sztuk.

Omlet z owocami

Omlety często jadam z dodatkiem szynki czy szpinaku i fety na szybko, gdy przez natłok zajęć nie uda mi się przygotować wcześniej dobrego obiadu. Ale tak naprawdę na słodko smakują mi najbardziej. Są zdrowe i pożywne. Idealne na dobry początek dnia. Od razu uprzedzam, że aby go zrobić potrzebny będzie Wam mikser.

Potrzebne składniki:

2 jajka

1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego

1 duża łyżka jogurtu naturalnego

1 łyżeczka oleju kokosowego

ulubione dodatki: owoce, bakalie, miód

Sposób przygotowania:

Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam mikserem, następnie dodaję do piany żółtka i siemię lniane. Po dokładnym wymieszaniu składników na średniej wielkości patelni smażę omlet z obu stron. Przerzucenie go na drugą stronę często bywa dla mnie problematyczne, ale pracuję nad tym 😉 Na gotowy omlet nakładam jogurt naturalny i najczęściej dodaję pokrojone owoce i suszoną żurawinę. Czy nie brzmi pysznie?

To są moje ulubione śniadania. A jakie są Wasze? Koniecznie napiszcie w komentarzach 🙂