Nie wyobrażam sobie życia bez słodyczy. A Wy? Chcąc jednak zdrowo się odżywiać nie powinnam sięgać po batony, cukierki i sklepowe ciastka. Świetnym rozwiązaniem na niekończący się apetyt na słodkie, są fit wypieki, które szybko można przygotować w domowym zaciszu. W Internecie znajdziecie mnóstwo pomysłów na pyszne fit przysmaki, ja podzielę się z Wami moimi ulubionymi wg Kingi Paruzel. Wszystkie są szybkie, nieskomplikowane i pyszne. Zapraszam 🙂

Ciasto z mąki kokosowej z owocami

ciasto z mąki kokosowej

ciasto z mąki kokosowej

Składniki:

  • 6 jajek rozmiar M
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego roztopionego lub oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • świeże owoce (maliny, borówki)

Sposób przyrządzenia:

  1. Piekarnik nastawić na temperaturę 160 stopni z funkcją termoobiegu.
  2. Użyłam okrągłej formy o średnicy 22 cm. Dno wyłożyłam papierem do pieczenia, a ścianki posmarowałam masłem i obsypałam mąką. (W przepisie Kingi zalecana jest forma o wymiarach 20×20 cm).
  3. Jajka ubić z miodem za pomocą miksera przez około 10 minut. I wierzcie, musi to być 10 minut. Cały czas ubijając dodać olej.
  4. Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do masy jajecznej – dokładnie wymieszać aż wszystkie składniki się połączą. Konsystencja ma przypominać budyń.
  5. Masę przelać do przygotowanej wcześniej formy, na wierzch wyłożyć wybrane owoce i piec 25-30 minut lub do chwili, w której patyczek po włożeniu w środek będzie suchy.

To ciasto bardzo mi smakuje, jest dosyć wilgotne – za czym przepadam. A same owoce urozmaicają jego kokosowy smak. Polecam!

Szarlotka bez tłuszczu

szarlotka bez tłuszczu

szarlotka bez tłuszczu

Składniki:

  • 500g jabłek (około 4 średnich sztuk)
  • 2 jajka
  • trochę mniej niż 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczka mielonego kardamonu (ja nie dodałam)
  • szczypta soli
  • 110 g mąki pełnoziarnistej
  • 75 ml mleka roślinnego lub chudego krowiego (ja użyłam mleka 2%)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przyrządzenia:

  1. Okrągłą formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarowałam masłem i obsypałam mąką. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 stopni z funkcją grzania góra-dół.
  2. Jajka, cukier, szczyptę soli i skórkę startą z cytryny ucierać za pomocą miksera przez 5 minut.
  3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w talarki. Skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
  4. Mąkę przesiać z cynamonem, kardamonem i proszkiem do pieczenia.
  5. Do masy z jajkami dodać mleko i przesianą mąkę. Całość miksować jeszcze przez minutę. Wyłączyć mikser, dodać 3/4 przygotowanych jabłek i delikatnie wymieszać.
  6. Ciasto przelać do przygotowanej formy, na wierzch wyłożyć pozostałe jabłka. Piec przez 35 minut lub do momentu, w którym włożony w środek patyczek będzie suchy. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Szarlotka bez tłuszczu smakuje mi dużo bardziej niż tradycyjna. Ktoś powie, że przecież nie jest wystarczająco słodka, ale moje oczekiwania spełnia w 100%. No i ten posmak cytryny.

Słodkie babeczki szpinakowe

muffiny szpinakowe

muffiny szpinakowe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszenne pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 170 g szpinaku baby
  • 2 banany
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego

Sposób przyrządzenia:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Ustawiłam funkcję grzania góra-dół. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami.
  2. W misce wymieszać suche składniki.
  3. Blenderem zmiksować mleko, szpinak i olej. Następnie dodać banany i ekstrakt. Ponownie całość zblendować na gładką masę.
  4. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać.
  5. Masę przelać do papilotek do wysokości 2/4 formy.
  6. Piec 18-20 minut do momentu, kiedy włożony w środek patyczek będzie suchy.

Nie mogłam nie wspomnieć o przepisie na muffiny. Szaleję za nimi i piekę je bardzo często. Te nie są bardzo słodkie, dlatego można delikatnie posypać je cukrem pudrem.

Pomysły Kingi Paruzel są genialne. Z przyjemnością odsyłam wszystkich do jej bloga, który bogaty jest w różnorodne fit przepisy.

Może Wy polecicie mi szybkie przepisy na zdrowe słodkości? Byłabym bardzo wdzięczna. Podzielcie się nimi w komentarzach 🙂